Energibussen lærer (også) forskere nyt

I denne uge kan borgere møde Smart Cities Accelerators mobile læringsplatform – Energibussen - ved bæredygtighedsugen i Båstad mandag-tirsdag og fredag på klimatopmødet C40 i København. Selv om Energibussen skal lære borgere nyt om smarte energiløsninger og indeklima, viser erfaringerne fra de tidligere optrædener, at forskerne også lærer nyt.

Publiceret den 7. oktober 2019

Båstad Kommune i Sverige har udnævnt uge 41 til Hållbarhetsveckan, hvor man fokuserer på FN’s verdensmål. Båstad er partner i Smart Cities Accelerator (SCA), så i anledning af bæredygtighedsugen har vi kørt vores mobile læringsplatform – Energibussen – til Båstad.

Her vil både gymnasielever og byens borgere kunne høre om indeklima og fremtidens smart energilagring, der skal hjælpe med den grønne omstilling. De kan også lege med varmekameraer og se, hvor godt isoleret en bygning er, for måden at blive CO2-neutral på som samfund går blandt andet gennem energirenoveringer.

Fredag parkerer SCA Energibussen i København i Vester Voldgade lige ved Københavns Rådhus. Der vil borgmestre og politikere fra hele verden, der er samlet i København til klimatopmødet C40, samt unge som ældre borgere mellem klokken 15 og 22 kunne møde SCA’s forskere og få forståelse for, hvordan vi i fremtiden sikrer nok vedvarende energi døgnet rundt på en smart måde.

Energibussen er en del af Smart Cities Accelerators forskning. Den fungerer som et interaktivt showroom, hvor forskere og partnere kan præsentere de løsninger, som de har udtænkt på tværs af Øresund og med støtte fra EU-programmet Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak.

Umiddelbart kunne man måske tænke, at Energibussen kun giver udbytte for de besøgende, men det er ikke hele sandheden. For forskerne får også en bedre forståelse for, hvordan man bedst forklarer komplicerede ting for folk, der ikke har en stor faglig viden.

Det gælder blandt andre Vilhjálmur Nielsen, der er forsker på DTU Byg og har været med Energibussen på Folkemødet på Bornholm i juni og på Kulturnatten i Lund den 21. september.

“Fagligt set lærer jeg, hvordan man visualiserer vigtige principper i energieffektive bygningsinstallationer. Derved er det lettere at formidle, hvad det kræver i den enkelte bygning for at nå målene om energibesparelser og omstilling til vedvarende energi. Omstillingen bliver billigere, hvis vi gør ting rigtigt – også i de små detaljer,” forklarer han.

Vigtigt at være til stede

Under Kulturnatten i Lund stod Energibussen sammen med SCA-partnerne Lunds Kommune og energiselskabet Kraftringen i Brunnshög, det nybyggede området i det nordlige Lund ved forskningsanlæggene MAX IV og ESS.

“Kulturnatten i Lund har et stort fokus på videnskab og uddannelse, og det var vigtigt at være med i Lunds nye videnskabscentrum for at synliggøre Energibussen som kommunikatør for smart energi i samfundet,” mener Johan Gren, projektkoordinator på Energibussen og ansat på Vattenhallen Science Center under Lund Universitet.

“Det var spændende at komme til Lunds nye ‘Science Village’ og se, hvordan de store anlæg vokser frem. De besøgende var vidste noget i forvejen og var nysgerrige, og det var sjovt at kunne dele viden gennem Energibussen,” fortæller Johan Gren.

Klimakammer, cykelkraftværk og varmekamera

På Kulturnatten viste SCA to større forsøgsopstillinger. Et klimakammer, hvor man kan måle forandringer i blandt andet CO2 og temperatur, når en person er i kammeret. Og et cykeldrevet modelhus, som illustrerer, hvordan man kan energieffektivisere bygninger gennem smart energilagring.

SCA havde desuden et varmekamera med for at indbyde de besøgende til en snak om varmestråling og isolering af bygninger. Alle tre ting var også med, da Energibussen besøgte Folkemødet på Bornholm i juni og forsøgsopstillingerne er også med i Båstad og C40 i denne uge.

Ved siden af den mobile læringsplatform, Energibussen, er både forskere fra Malmø, Lund og DTU sammen vores kommunepartnere herunder Høje-Taastrup Kommune netop nu ved at lægge sidste hånd på læringsmaterialer til de ældste klasser i grundskolen samt 1.g i gymnasiet med udgangspunkt i SCA’s forskning i blandt andet indeklima.

Mød ENERGIBUSSEN og Smart Cities Accelerator

Båstad: Mandag og tirsdag den 7. og 8. oktober:

  • Energibussen holder uden for biblioteket på Lyckantorget i Båstad klokken 10-16 mandag og tirsdag

København: Fredag den 11. oktober:

Kontakt

Hanne Kokkegaard  

hanko@dtu.dk
Copyright © 2020 | Smart Cities Accelerator
Article location: https://smartcitiesaccelerator.eu/energibussen-laerer-ogsaa-forskere-nyt/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære artikler