Kan bæredygtig energi skabe fællesskaber?

Hvor meget energi kan man producere i en by, er det muligt at arkivere energitransaktioner i et BlockChain og vil en lokal og bæredygtig energi produktion have en positiv indflydelse på et belastet boligområde?

Det er nogen af de spørgsmål, forskere fra Center for el og energi (CEE) på DTU Elektro forsøger at få svar på i demonstrationsprojektet Smart Cities Accelerator (SCA).

En af demonstrationerne i SCA projektet fokuserer på EnergyBlock – en boligblok i Københavns Nordvest kvarter. EnergyBlock fungerer som en fysisk platform for CEE’s forskning relateret til projektet, hvor centret bidrager med teknisk ekspertise i forhold til både installationer og markedskoordinationen.

Professor Pierre Pinson leder CEE’s aktiviteter i SCA. Til daglig fokuserer Pierres forskning sig blandt andet på matematikken bag nye elmarkeder, som skal kunne inkludere et stigende antal af husholdninger, der har deres egne solceller, varmepumper, batterier samt elbiler. Det betyder, at de både bliver forbrugere og producenter af energi – det man på engelsk kalder ’prosumers’. Pierre er også en stor fortaler for begrebet ’energy democracy’ og er af den opfattelse, at en deleøkonomi for udveksling af el bliver afgørende i udviklingen af fremtidens bæredygtige energi system.

”I SCA projektet har vi mulighed for at få indsigt i, hvordan vi kan optimere energi systemet ved at udveksle data om både produktion og forbrug af vedvarende energi i et bynært miljø. EnergyBlock er et perfekt match for den del af vores forskning, der omhandler potentialet i udnyttelsen af vedvarende energi og arkiveringen af ’activity logs’ i en energi BlockChain.

”Det er helt afgørende, at have forbrugerne i fokus når man tester og demonstrerer nye metoder inden for at dele energi. Baseret på erfaring fra andre projekter med fokus på energi fællesskaber er motivation og en positiv ændring i adfærd sandsynlige resultater af SCA projektet. Selve det at skabe et fællesskab i et boligområde er ikke det primære formål med vores forskning, men det er bestemt en positiv bivirkning ved at leve grønnere”, konkluderer Pierre.

Kontakt

Jeanette Nielsen   Kommunikationsmedarbejder  ved Institut for Elektroteknologi

+ 45 93511604
jeini@elektro.dtu.dk
Involverede partnere
DTU Electrical Engineering

Medlem siden October 2016

Visit the website
Hvorfor er DTU Electrical Engineering med I SCA?

Integration af de eksisterende energi systemer er enorm vigtig når vi i fremtiden skal være afhængig af en vedvarende energi produktion. Samtidig vil vi have energiforbrugeren i centrum for eksempel med mere fokus på deleøkonomi inden for energi.

Hvilken rolle spiller DTU Electrical Engineering i projektet?

Vi vil analysere og demonstrere den virkning udvekslingen af energi og data har på integrationen af vedvarende energi også når det gælder deleøkonomi.

Hvad forventer DTU Electrical Engineering at få ud af at være med i projektet?

Vi forventer at få en endnu større indsigt i, hvordan vores data systemer kan være med til at udvikle fremtidens energi systemer. Derudover vil vi også afprøve og demonstrere nye koncepter inden for eksempelvis peer to peer elmarkeder.

Kontakt person Pierre Pinson

elektro@elektro.dtu.dk + 45 45253541
Copyright © 2020 | Smart Cities Accelerator
Article location: https://smartcitiesaccelerator.eu/kan-baeredygtig-energi-skabe-faellesskaber/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære artikler