Kommuner vil med i klimalov

Konklusionen er klar fra syv af landets førende energibyer, heriblandt Smart Cities Accelerator-partneren Høje-Taastrup Kommune, efter Folkemødet 2019: Lokalt og tværgående samarbejde er nøglen til at udlede mindre CO2. Og så skal kommunerne have rammeaftaler for klimaet.

Udgivet 17. juni 2019

I sidste uge deltog Smart Cities Accelerator, SCA, på Folkemødet i Allinge på Bornholm som Øresundsprojekt. SCA holdt med vores mobile læringsplatform ’Energibussen’ på en stand sammen med syv af landets førende energibyer, et netværk som vores partner, Høje Taastrup Kommune også er med i, og hvor man arbejder målrettet på at nedbringe CO2-udledningen.

Efter Folkemødet opsummerede Energibyerne (Frederikshavn Kommune, Skive Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, Horsens Kommune, Middelfart Kommune, Sønderborg Kommune og Høje-Taastrup Kommune) resultatet af debatterne – og konklusionen var klar:

“Kommunerne skal spille en fremtrædende rolle i den kommende klimalov. Nogle af de største klimaproblemer findes i byerne, de skal løses i byerne i samarbejde med borgere, virksomheder og organisationer, som kommunerne er tæt på,” skriver Energibyerne i en pressemeddelelse.

Det vækker genklang hos SCA, for vores fem kommuner (Høje-Taastrup, København, Lund, Malmö og Båstad) viser netop, at kommunerne kan være med til at løfte de fælles udfordringer.

Høje-Taastrup: Behov for forpligtende rammeaftaler

Energibyerne peger på, at et konkret forslag kunne være, at staten forhandler en ramme med kommunerne og aftaler bindende mål for den samlede indsats. Den kan udfyldes med forpligtende mål for hver enkelt kommune, afhængig af lokale forhold.

Det var samme budskab, som formanden for plan- og miljøudvalget i Høje-Taastrup Kommune Peter Faarbæk fremførte under en debat torsdag. Her talte han om behovet for, at kommuner bliver målt på CO2-reduktion og får forpligtende rammeaftaler med staten på klimaområdet, ligesom med økonomi mv. Det vil sikre, at klimaet bliver en SKAL-opgave for kommunerne.

I Energibyernes pressemeddelelse forklarer Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen også om behovet:  

“Når Folketinget laver energiaftaler og transportaftaler står der intet om kommunerne. Den indsats, vi driver på klimaområdet, er helt frivillig, og den skal konkurrere med velfærden. Kommunerne skal skrives ind i loven,” siger Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S).

Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (afspil video herunder i tweet) argumenterede fredag for to ting: At grøn omstilling kræver politisk vilje og afgiftsændringer. Og når man finder løsninger, som helt oplagt er smarte i forhold til klimasikring – herunder nogle af SCA-løsningerne, skal det være muligt at bruge dem.

Kontakt

Hanne Kokkegaard  

hanko@dtu.dk
Copyright © 2020 | Smart Cities Accelerator
Article location: https://smartcitiesaccelerator.eu/kommuner-vil-med-i-klimalov/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære artikler