Mindre kommuner behöver vara modigare

Som den minsta kommunen i Smart Cities Accelerator har Båstad helt andra förutsättningar än övriga partners. Med minsta möjliga budget måste varje satsning bli en fullträff.

Med blott 15 000 invånare har Båstad andra utmaningar än de man hittar i Malmö eller Köpenhamn. Här byggs inga stora parkeringshus, eller planeras för utbyggnadsområden med energiförsörjningsproblematik. Detta och andra skillnader, som att man inte har lika upparbetade kontakter med universitet eller andra aktörer på energimarknaden, blir tydliga när man deltar i ett projekt som Smart Cities Accelerator.

– Men här får vi möjligheten att delta i nätverken med spjutspetsprojekt och forskning som vi annars inte skulle haft, säger Carolina Holgersson Ivarsson, projektledare från Båstads kommun.

Carolina Holgersson Ivarsson är projektledare i Båstads kommun, där förutsättningarna är helt annorlunda mot de större städerna. Foto: Båstads kommun.

Att hitta lösningar på framtidens problem innebär en hel del experimenterande och att testa sig fram – men i Båstad och andra kommuner av den storleken behöver man vara mer selektiv och noggrann i sina urval av satsningar. Det finns inte samma utrymme för att förlora ekonomiska medel som större kommuner kan ha.

– Det måste vara tydligt att visa vad vi kan vinna på det – vi har inte råd att gambla, det får inte bara vara ett experiment för oss, säger Carolina Holgersson Ivarsson.

Samarbetet med projektets andra partners har varit lärorikt – men kanske inte minst har Båstad lärt sig om sig själv, i och med att det blir så tydligt vilka de förutsättningar som den egna kommunen har. Det är också ett spännande erfarenhetsutbyte med danska kollegor, som arbetar snabbare än man gör i Sverige, menar Carolina.

– I Sverige lägger vi ner mycket tid på förankringsarbete, i Danmark kör man snabbare på och förankrar senare.

Med stort fokus på energifrågor utifrån ett storstadsperspektiv har det varit en utmaning för Båstads kommun att identifiera vad man kan bidra med, och att hitta rätt test att implementera. Tyngdpunkten föll slutligen på Tema ett, om inomhusklimatet i skolor.

– Det området vi valt har många styrkor – det är ett samarbete inom Öresundsregionen med både forskning och kommuner involverade.

Hon är nöjd med vad temaområdet har gett hittills, innan några konkreta projektresultat har kunnat presenteras. Än så länge har de bara installerat mätare i skollokalerna, men går snart över till analys- och förbättringsarbetet.

– Just satsningen på inomhusklimatet är väldigt konkret. Det är spännande att samarbeta över verksamhetsgränserna – det handlade om tekniska lösningar, men tar också in lärandet och skolpersonalen, de som använder lokalerna.

De många utmaningarna till trots, så understryker Karolina att det är väldigt lärorikt och givande att vara med i ett projekt, och tror att mindre kommuner behöver denna typ av injektion i sin verksamhet.

– Det är viktigt att lyfta blicken. Helt plötsligt är där något guldkorn som man kan ta. Det är viktigt att som liten kommun inte fastna inom kommungränsen, man måste vara med där ute också!

 

Hållbarhetsvecka
Mellan den 5-12 oktober arrangerar Båstads kommun sin första hållbarhetsvecka, där bland annat arbetet inom Smart Cities Accelerator kommer att lyftas. För mer information om programmet, kika på kommunens hemsida.

Kontakt:
Carolina Holgersson Ivarsson
carolina.holgersson.ivarsson@bastad.se

Kontakt

Julia Fryklund  

julia.fryklund@afconsult.com
Involverede partnere
Båstad Municipality

Medlem siden September 2016

Visit the website
Hvorfor er Båstad Municipality med I SCA?

Båstad Kommune deltager i Smart Cities Accelerator fordi klima- og energiproblemerne er vigtige for vores kommune. For at overleve som lille kommune, ønsker vi at være i spidsen indenfor klima, energi og miljømæssig innovation.

Hvilken rolle spiller Båstad Municipality i projektet?

Vi kan bidrage med de oplevelser og udfordringer, der ledsager os som en lille kommune. Vi kan vise fordelene ved at arbejde i et større netværk, og hvordan dette kan føre til fremskridt. I den sammenhæng bidrager vi også til at udvikle vigtige sammenligninger i forhold til en dansk sammenhæng og i forhold til de større svenske kommuner, der er involveret i projektet.

Hvad forventer Båstad Municipality at få ud af at være med i projektet?

Ved at være med i SCA ønsker vi at aktivere en hurtigere udvikling og videns-overførsel. Vi ønsker at samarbejde med de aktører, der ønsker noget på klimaområdet inden for energi og udviklingsområdet.

Kontakt person Carolina Holgersson Ivarsson

Copyright © 2020 | Smart Cities Accelerator
Article location: https://smartcitiesaccelerator.eu/mindre-kommuner-behover-vara-modigare/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære artikler