Nordhavns verdensborgere ser på verdensmål

Copenhagen International School er en del af EnergyLab Nordhavn, der skal fungere som et levende laboratorium til test af fremtidens energisystem. Smart Cities Accelerator (SCA) har været med på skolens bæredygtighedsdag for elever og naboer.

Ambitionerne på verdenssamfundets vegne fejler intet i Nordhavn på Copenhagen International School. Målet er at uddanne alle elever til miljøambassadører, og eftersom de cirka 1000 elever kommer fra 84 lande verden over, er der et begrundet håb om, at deres viden om bæredygtighed vil kunne sprede sig som ringe i vandet.

Denne torsdag holder skolen en temadag om bæredygtighed, hvor eleverne fordelt på tre alderstrin kan lære om fem af FN’s 17 verdensmål (stop sult, bæredygtig energi, bæredygtige byer og lokalsamfund, ansvarligt forbrug og produktion samt partnerskab for handling.)

Læringen sker gennem en blanding af foredrag, quizzer og kunstnerisk udfoldelse, og hvor det Interreg-støttede dansk-svenske projekt Smart Cities Accelerator, SCA, er med for blandt andet at fortælle om grøn energiproduktion og bæredygtige byer med udgangspunkt i Nordhavn og Københavns ambitioner.

Og de 11-14-årige elever bliver også præsenteret for brætspillet ’Seventeen’, der i november vandt en konkurrence om læringsspil gennem Open Innovation i Malmø, i regi af netop SCA.

Brætspil med klimamål

’Seventeen’ spiller på de 17 verdensmål og er udviklet af Amanda Kramer gennem hendes egen startup-virksomhed, der arbejder med bæredygtighed.

Amanda Kramer vandt i november SCA’s open innovation-konkurrence for læringsspil med brætspillet Seventeen, som eleverne på Copenhagen International School nu har testet.
Foto: Hanne Kokkegård, DTU Compute/SCA

Denne eftermiddag snakker holdene højlydt, slår terninger, peger på pladen og rykker rundt i et væk.

I brætspillet arbejder man sammen på et hold om at forsøge at forhindre, at en social, miljømæssig, tidsmæssig eller økonomisk katastrofe indtræffer. Undervejs trækker holdet både læringskort med viden om verdensmålene og såkaldt livsstilskort, hvor livsførelsen på kortet påvirker holdets muligheder. Hvis katastrofen sker, stopper spillet, og man må begynde forfra.

“Hvis man skal nå gennem alle 17 verdensmål, vil det tage 1-1,5 time. Men målsætningen er egentlig ikke at gennemføre hele spillet, men at diskutere og involvere spillerne i FN’s verdensmål. Og undervejs lærer de om forskellige livsvilkår verden over gennem diskussionen undervejs,” forklarer Amanda Kramer.

Første test på dansk grund

Denne dag er første gang, at hun tester brætspillet på elever, som hun ikke kender i forvejen. Hidtil har hun kun spillet det med sine elever på Bladins International School i Malmø. Hun regner med, at spillet skal opdateres i en 2.0-udgave, før det kommer i handlen som familiespil og læringsspil til fx skoler.

“Jeg er godt tilfreds, for selv om det er et kompleks spil, fanger eleverne hurtigt reglerne,” siger Amanda Kramer, da de første hold haster videre til næste punkt i programmet.

“Spillet var virkelig interessant, og vi lærte ting, som vi ikke vidste. F.eks. noget om, hvilke lande, der har størst fattigdom, hvor mange lande der mangler rent vand, og hvor mange piger under 18 år, der bliver gift. Det er chokerende,” uddyber tre 14-årige piger i forbifarten.

Seniorprojektleder Tina Hjøllund fra Copenhagen Solutions Lab, der er Københavns Kommunes partner i SCA, har fulgt med på sidelinjen under spillet, og hun er glad:

“Jeg synes, at jeg ser mange elever, der ved en masse på forhånd. Og så synes jeg, at Amanda Kramer har ret, når hun siger, at det ikke bare gælder om at vinde. Det handler også om at diskutere muligheder undervejs, fx at nogle af verdensmålene faktisk går imod hinanden.”

1000 nye miljøambassadører

Copenhagen International School blev grundlagt i 1963 og flyttede i 2017 til et nybygget campus i Nordhavn. CIS er partner i EnergyLab Nordhavn, hvor man tester fremtidens energisystemer. Skolens facade er dækket af 12.000 solceller, og der er tænkt bæredygtighed ind i både materialevalg og skolens dagligdag – herunder undervisningen af eleverne, forklarer Thomas Nielsen, kommunikationschef på Copenhagen International School:

“Vi har jo bæredygtighed som et centralt punkt i vores skole. Vi vil uddanne alle vores elever til miljøambassadører. Og så har Nordhavn en ambition om at være CO2-neutral og grøn, og det vil vi naturligvis gerne tage del i.”

Monika Belling fra Københavns Kommunes outreach-initiativ for udenlandske delegationer ’Meet Copenhagen’ fortæller CIS’ elever om byens ambitioner om at blive CO2-neutral i 2025 og om, hvordan byens skal nå målet. En af måderne er at få stadig flere borgere til at cykle. Foto: Hanne Kokkegård, DTU Compute/SCA

“Det er meget vigtig at lære de unge om de muligheder, der er for at leve bare en lille smule anderledes uden nødvendigvis at gå på kompromis med udfoldelsesmuligheder, men så man passer så godt som muligt på ressourcerne. Der er derfor, at vi holder en ’Sustainability Day’,” siger han og suppleres af Tina Hjøllund:

“Tit er det jo børnene, der er gode til at gå hjem og påvirke forældrene til at huske at smide madrester i biospanden, så resterne kan blive brugt til at lave energi af, fremfor at det bare bliver smidt ud som restaffald. Så børnene er de små forandringsagenter.”

Naboerne skal spille med

Senere på dagen er skolens naboer og andre interesserede netop inviteret inden for på skolen for at se, hvad eleverne har arbejdet med i løbet af bæredygtighedsdagen. Gæsterne kan også høre om, hvordan nutidens fødevareproduktion belaster klimaet og behovet for mere plantebaserede fødevarer – et emne, som eleverne også hørte om.

Endelig kan gæsterne møde folk fra DTU Elektro, Copenhagen Solutions Lab og Københavns Universitet, der sammen gennem SCA arbejder med tankerne omkring deling af overskudsenergi i Nordhavn, hvor folk lokalt kan spille en afgørende rolle.

“På den længere bane vil vi meget gerne have, at der bliver lavet nogle energifællesskaber, så derfor vil vi gerne i kontakt med forældre og naboer, så de kan bruge noget af overskudsenergien fra skolens solceller. For solcellerne producerer stadig energi, når eleverne går hjem om eftermiddagen, og energien kan lige så godt blive brugt på ejendomme i området,” siger Tina Hjøllund.

Drømmer om energideling

Takket være EU bliver det inden for et par år tilladt at lave decentrale energifællesskaber/decentral energidistribution.

“I SCA er vi ved at undersøge, hvordan vi skal gøre det fremadrettet. Jurister fra Københavns Universitet kigger på problemstillingen og er ved at samle viden ind til et såkaldt whitepaper, så vi kan hjælpe regeringen med at definere de problemer, der i dag er en barriere for energideling og blokerer for den grønne omstilling,” siger Tina Hjøllund.

Samtidig undersøger antropologer fra Københavns Universitet, hvad folk har lyst til, og hvad der motiverer dem til at være en del af et energifællesskab.

Nabo udfordrer bæredygtigheden

En af dagens gæster, Helle Ainsworth, er netop kommet på grund af ønsket om at bo i en grøn bydel. Hun er for nyligt flyttet til Nordhavn med sin mand, og de er blevet noget forbløffede.

Tiago Soura og Andrea Marin fra DTU Elektro fortæller først eleverne om energisystemet og mulighederne for grøn energiproduktion i Nordhavn med udgangspunkt i Copenhagen International Schools egen energiproduktion med skolens facade fyldt med 12.000 solceller. Dernæst quizzer og tester forskerne elevernes udbytte af foredraget og deres generelle viden. Eleverne skal ved hjælp af deres smartphone besvare 24 spørgsmål gennem quizmodulet Kahoot.
Foto: Hanne Kokkegård, DTU Compute/SCA

“Vi havde solceller på vores tidligere huset og har kørt i elbil i fire år. Og vi valgte at flytte til Nordhavn, fordi det er udnævnt til et bæredygtigt koncept. Og det har overrasket os, at det ikke hænger helt sammen,” siger hun.

Problemet er manglen på ladestandere til elbiler, for den nærmeste står på den anden kaj.

“Når jeg skal lade min bil, skal det helst være i nærheden af, hvor jeg bor. Men det kan jeg kun gøre på den anden kaj, og man må kun parkere, mens bilen lader. Så hvis den først er fuldt opladet klokken tre om natten, skal jeg ned og flytte bilen. Der skal være ladestandere over det hele, så der også er et incitament til, at folk i bydelen køber elbiler,” siger Helle Ainsworth.

Naboen efterlyser handling fra politikere, By & Havn, firmaer med smartgrid-løsninger samt influencere og forskere. Også med hensyn til energideling.

“Jeg synes, at det er fantastisk, at man har plastret Copenhagen International School til med solceller, for det er fremtiden. Det er spild af grøn energi, at vi endnu ikke kan udnytte overskudsstrømmen fra skolen, “mener Helle Ainsworth.

“Jeg tror, at mange beboere i Nordhavn gerne vil være med. For det er sådan nogen som os, der flytter til Nordhavn. Brug os til at prøve ting af og få dispensationer, så vi kan gøre det. Nordhavn er jo et showroom for hele verden, for der kommer jo udenlandske delegationer for at se netop på Nordhavn,” siger hun.

 

Copenhagen International School, CIS, har op imod 1000 elever fra 84 lande. Ambitionen er at uddanne alle elever til klimaambassadører. Både elever og ansatte er involveret i diverse bæredygtighedsprojekter inden for plastik, plastaffald og skovrejsning. Skolen begrænser madspild og rester bliver anvendt som biomasse. Hele skolens facade er dækket med 12.000 solceller, belysningen er LED, og man har valgt miljøvenlige og genanvendelige materialer de steder, hvor det har været muligt. Bygningen lever op til den ambitiøse bygningsklasse 2020. CIS er partner i EnergyLab Nordhavn, som DTU og andre partnere fra SCA også er med i. Skolen indgår i planerne om et projekt, hvor man deler overskydende elektricitet fra solcellerne med naboerne i Nordhavn. Foto: Hanne Kokkegård, DTU Compute/SCA
Kontakt

Hanne Kokkegaard  

hanko@dtu.dk
Involverede partnere
University of Copenhagen

Medlem siden September 2013

Visit the website
Hvorfor er University of Copenhagen med I SCA?

Københavns Universitet, Det Juridiske Fakultet, er med i SCA, fordi projektet har betydelig samfundsmæssig relevans, som gør det yderst relevant for KU Jura at være med. Der er aktuelt store udfordringer med reguleringen på energiområdet, hvor energiomstillingen kræver nye tekniske løsninger og derfor også en ny regulering. Der er større behov for at integrere juridiske problemstillinger i en større kontekst, og et tvær-disciplinært projekt som dette imødekommer et sådant krav og ønske.

Hvilken rolle spiller University of Copenhagen i projektet?

KU Jura er lead på indsatsområdet lovgivningsmæssige forhold, hvor Lund Universitet og Malmø kommune også deltager. På den regulatoriske side vil arbejdet identificere rammer for energiforsyning på svensk og dansk side i samarbejde med de deltagende kommuner for herved at afdække de juridiske barrierer og mangler, der findes i regelsystemerne på begge sider af Øresund.

Hvad forventer University of Copenhagen at få ud af at være med i projektet?

Indsatsområdet forventes at medvirke til, at projektet som helhed forøger andelen af anvendt vedvarende energi blandt de deltagende byer i Øresundsregionen. Desuden forventer vi at medvirke til, at skabes flere jobs og større eksportindtægter til Greater Copenhagen og at Greater Copenhagens internationale klimabrand bliver forbedret.

Kontakt person Anita Rønne

anita.ronne@jur.ku.dk + 45 35322626
DTU Management Engineering

Medlem siden September 2013

Visit the website

Kontakt person Per Sievert Nielsen

pernn@dtu.dk + 45 46775289
Malmö Stad

Medlem siden September 2016

Visit the website

Hvilken rolle spiller Malmö Stad i projektet?

As a core-partner of "Smart Cities Accelerator", we contribute to increase the share of renewables in our city through demonstration projects based on the scientific results developed at CITIES Innovation Center.

Kontakt person Emma Rydström Ricci

emma.ricci@malmo.se + 46 040341000
Copenhagen Municipality

Medlem siden October 2016

Visit the website
Hvorfor er Copenhagen Municipality med I SCA?

København vil være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Det er en ambitiøs plan, der kræver en langsigtet indsats, men det kan lade sig gøre. En grundsten i klimaplanen er derfor udvikling i samarbejde med erhvervslivet, staten, organisationer og forskningsinstitutioner. Derfor har vi valgt at være med i Smart Cities Accelerator.

Hvilken rolle spiller Copenhagen Municipality i projektet?

I SCA indgår Københavns Kommune i samarbejde med Tåstrup Kommune og i temagruppen Testbeds. Begge områder supplerer Københavns Kommune deltagelse i en række større Smart City-projekter.

Hvad forventer Copenhagen Municipality at få ud af at være med i projektet?

Københavns Kommune forventer at SCA vil bidrage med ny viden og erfaringer inden for indeklima/energioptimering og etablering af energifællesskaber.

Kontakt person Tina Hjøllund

tinahj@tmf.kk.dk + 45 20291408
DTU Electrical Engineering

Medlem siden October 2016

Visit the website
Hvorfor er DTU Electrical Engineering med I SCA?

Integration af de eksisterende energi systemer er enorm vigtig når vi i fremtiden skal være afhængig af en vedvarende energi produktion. Samtidig vil vi have energiforbrugeren i centrum for eksempel med mere fokus på deleøkonomi inden for energi.

Hvilken rolle spiller DTU Electrical Engineering i projektet?

Vi vil analysere og demonstrere den virkning udvekslingen af energi og data har på integrationen af vedvarende energi også når det gælder deleøkonomi.

Hvad forventer DTU Electrical Engineering at få ud af at være med i projektet?

Vi forventer at få en endnu større indsigt i, hvordan vores data systemer kan være med til at udvikle fremtidens energi systemer. Derudover vil vi også afprøve og demonstrere nye koncepter inden for eksempelvis peer to peer elmarkeder.

Kontakt person Pierre Pinson

elektro@elektro.dtu.dk + 45 45253541
DTU Compute

Medlem siden October 2016

Visit the website

Kontakt person Henrik Madsen

hmad@dtu.dk + 45 45253408
Copyright © 2020 | Smart Cities Accelerator
Article location: https://smartcitiesaccelerator.eu/nordhavns-verdensborgere-ser-paa-verdensmaal/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære artikler