NorthQ: Kommuner kan spare millioner, hvis de...

NorthQ kan samle kommunale data fra gas, el, varme, temperaturer og luftfugtighedsmålere og gøre dem forståelige og dermed håndterbare. Kom til Smart Cities Accelerators stand ved Sustain eventen på DTU torsdag den 29. november og hør CEO Christian von Scholten fortælle om erfaringer, forretningsmetoder og hvad der kræves for et lille firma for at gennembryde muren ind til det lukrative kommunale marked.

De danske storkommuner har masser af bygninger, der ikke kan tale sammen. Hvor varmevekslere, vand- og fugtighedsmålere taler hvert deres elektroniske sprog eller endda skal aflæses manuelt.

Sensorer kan live måle luftfugtighed, temperaturer og CO2-indhold i lokalerne

Det gør det utrolig svært for de ansvarlige for vand, varme, sanitet og indeklima i kommunens bygninger at få valide data, men det tilbyder den lille københavnerfirma NorthQ en løsning på. NorthQ har, i samarbejde med DTU, Cowi og Høje Taastrup Kommune, kørt et demonstrationsprojekt, der både samkører data fra gas, el, varme, temperaturer og luftfugtighedsmålere, og samtidig gør dem forståelige og dermed håndterbare.

”Der findes oceaner af smarte apps, der kan alt, hvad hjertet og pengepung kan begære, men udfordringen plejer at være, at systemerne skal kunne tale sammen. Og det kan de meget sjældent i kommunerne”, siger Christian von Scholten, CEO og stifter af NorthQ. ”Men det har vi en nem og billig løsning på.”

NorthQ vandt i foråret Climate-KIC og Smart Cities Accelerators Open Innovation i Høje Taastrup, og NorthQ er nu del af DTU-projektet Smart Cities Accelerators, der har til formål at facilitere demonstrationsprojekter der skal fremme mere bæredygtige kommunale energiløsninger i Danmark og Sverige.

Smart Cities Accelerators deltager ved DTU’s Sustain event torsdag den 29. november 2018, hvor Christian von Scholten præsenterer NorthQ’s erfaringer fra Høje Taastrup, og hvordan det demonstrationsprojekt gav hands-on erfaringer, der i dag er ved at blive viderebragt til Kolding Kommune.

”Vi blev hyret ind til at skabe sensorer til måling af el, gas, varme, temperaturer og luftfugtighed, som kan tilpasses de programmer og de CTS-anlæg, kommunerne bruger. Systemerne bruger ofte, ja næsten altid, en lang række forskellige trådløse programmer og platforme, som ikke kan tale sammen”, fortæller han.

Christian von Scholten stiftede NorthQ for 11 år siden.

”Vores specialitet er, at vi har udstyr, der kan skræddersy løsninger og konvertere alle de data til lige præcis det format, som folk vil have. Det nytter ikke at have ti forskellige apps, hvis de ikke er integrerbare, men vi kan samle alle dataene, så de er tilpasset kommunens eget CTS-system”, siger Christian von Scholten.

I Høje Taastrup Kommune installerede NorthQ som del af demoprojektet skoleklima.dk sensorer i en række af kommunens skoler, der live måler CO2-indhold, fugtighed og varme i en række klasselokaler. Dataene fra målingerne skal så bruges til at identificere problemerne i de enkelte lokaler, hvilket muliggør forbedring af skolernes indeklima lokale for lokale i stedet for at hele skolen skal bygges om. Projektet er stadig i gang.

”Men vi har lært en masse fra det projekt, ikke mindst om vores eget udstyrs begrænsninger. Borgerskolen i Høje Taastrup består f.eks. af en masse beton og jern, hvilket påvirkede sensorernes rækkevidde. Det gav vigtig hands on erfaring, som er vigtigt, når et produkt skal skaleres, gøres hurtigt, simpelt og billigt.”

Erfaringerne fra Høje Taastrup gør, at NorthQ nu er blevet konkurrencedygtige over for de store etablerede firmaer, der ellers sidder solidt på det kommunale marked.

”Kommunerne er vant til, at skræddersyede løsninger koster kassen hos deres store leverandører, men vi bruger vores eget udstyr og laver vore egne platformsløsninger, så vi kan bridge forskellige teknologier og sende data ind i kommunernes egne systemer, så de har valide, stabile data. Det er efterspurgt.”

Hør Christian von Scholten fortælle om NorthQs erfaringer og forretning ved DTU Sustain-eventen, DTU bygning 101, rum S09 i tidsrummet 13.30-15.30, se også Session S under prorgammet

Kontakt

Kasper Skovse  

kaspsk@dtu.dk
Involverede partnere
Høje-Taastrup Municipality

Medlem siden September 2016

Visit the website
Hvorfor er Høje-Taastrup Municipality med I SCA?

Byrådet vedtog i maj 2015 en ny klimaplan for Høje-Taastrup Kommune - Strategisk Energi- og klimaplan 2020. Visionen er, at kommunen skal være fossilfri senest i 2050, og på kort sigt skal kommunens samlede CO2-udledning frem mod 2020 nedbringes med i gennemsnit 3 procent om året. Vi er med i SCA for at styrke vores udvikling og anvendelse af relevante værktøjer og samtidig styrker vores samarbejde med centrale aktører på området som medvirker til at vi indfrier vores mål.

Hvilken rolle spiller Høje-Taastrup Municipality i projektet?

Høje-Taastrup Kommune medvirker, sammen med andre projektpartnere, aktivt i udvikling, demonstration og herefter yderligere implementering af konkrete værktøjer og procedure der bidrager til energibesparelser, bedre indeklima, øget anvendelse af vedvarende energi og ikke mindst reduktion af CO2-udledning. Vi får gennem projektet mulighed for at arbejde med de nyeste teknologier i samarbejde med eksperter fra universiteterne. Dette betyder at vi får tilført ressourcer og kompetencer som vi ikke selv er i besiddelse af og samtidigt bliver attraktive ”demonstrationsområder” for forskningsmiljøet.

Hvad forventer Høje-Taastrup Municipality at få ud af at være med i projektet?

Høje-Taastrup kommune forventer at udviklingen af de konkrete værktøjer og procedure i SCA leder til øget forståelse og medvirken hos kommunens borgere og virksomheder til at fremme den grønne omstilling. Det er samtidig vigtigt at opbygge et netværk med universiteter og samarbejdspartnere der i fremtiden kan indgå i nye projekter og erfaringsudvekslinger. Da projektet er stærkt tværfagligt forventes det også at de interne siloer i Høje-Taastrup kommune bliver udfordret og derigennem åbner op for en mere effektiv organisation.

Kontakt person Marie-Louise Lemgart

marie-louisele@htk.dk + 45 43591000
DTU Compute

Medlem siden October 2016

Visit the website

Kontakt person Henrik Madsen

hmad@dtu.dk + 45 45253408
Copyright © 2020 | Smart Cities Accelerator
Article location: https://smartcitiesaccelerator.eu/northq-kommuner-kan-spare-millioner-hvis-deres-egne-data-om-indeklima-goeres-forstaaelige/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære artikler