Parkergies vinnare i Open Innovation Call

Sol, vind och vatten - grunden för framtidens parkeringshus? Under fredagens final i den öppna innovationstävlingen om framtidens parkeringsgarage vann förslaget som vill påverka marknaden i rätt riktning genom att göra alla till vinnare.

– Vi vill ta vår roll och trycka på vad gäller hållbarhetslösningar, påverka marknaden i rätt riktning, säger Robert Bolton, projektledare för ”Parkergies”, som utsågs till tävlingens vinnare.

Genom att fokusera på hållbar energiproduktion och flexibel lagring har man skapat en lösning som tillåter kunden, det vill säga den parkerande elbilisten, att låta sin bil laddas medan bilen står.

Parkergies förslag går ut på att energi produceras lokalt genom sol- och vindkraft, som i sin tur används för att producera vätgas. Som vätgas kan energin lagras till dess att efterfrågan på el stiger; vätgasen används sedan som energikälla för bilen att köra på.

Processen som sådan är inte vad som gör Parkergies till ett vinnande koncept, utan snarare sättet man valt att konstruera tekniken på: moduler. Modulerna där tekniken samlas gör att parkeringshusets kapacitet för att ladda fler bilar lätt kan öka i takt med att fler börjar köra elbilar – då efterfrågan på el också ökar. Storleken på varje modul är ca 30 kvadratmeter stort, och bedöms kunna ladda 60 bilar. Totalt bedöms 9 moduler få plats i bottenplanet av P-huset i Sege Park, och därmed kunna ladda 540 bilar.

Robert, som till vardags arbetar på teknikkonsultföretaget Tyréns hade tillsammans med fyra kollegor redan jobbat på idén med modulbaserad laddningsfunktioner under nästan ett års tid – men i och med SCA:s öppna innovationstävling och fokuset på framtidens parkeringsgarage förlade man helt enkelt konceptet i ett P-hus och intensifierade arbetet. Och det föll i god jord när juryn på fredagsförmiddagen utsåg dem till vinnare.

– Vi fokuserade mer på det totala värdet, snarare än teknologin. Jag tror att det var det som gjorde att vi vann, säger Robert Bolton, och berömmer samtidigt de andra två finalisternas bidrag.

Robert Bolton var projektledare för Parkergies, som vann innovationstävlingen.

Men som med alla utmaningar var det inte en självklarhet att komma fram till lösningen. Att samla all analys och olika funktioner som ska samlas i en modul och att lyckas optimera systemet efter det, har varit en av de klurigare bitarna, menar Robert. Samtidigt har kundperspektivet hela tiden varit det viktigaste för teamet som har utvecklat tjänsten.

– Efterfrågan på det här växer i och med ökningen av elektriska bilar, och vi behöver möta den efterfrågan.

Innovationstävlingen har inneburit flera insikter inom företaget också:

– Det går att göra snabba förflyttningar inom en bransch som annars rör sig väldigt långsamt, konstaterar Robert Bolton. Det går verkligen att skapa en lösning som innebär win-win-win för alla!

 

Sol, vind och vatten är ingredienserna som samlas i modulerna som utgör lösningen Tyréns presenterade vid finalen.
Kontakt

Julia Fryklund  

julia.fryklund@afconsult.com
Copyright © 2020 | Smart Cities Accelerator
Article location: https://smartcitiesaccelerator.eu/parkergies-vinnare-i-open-innovation-call/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære artikler