Undvik katastrofen! Tävlingen är avgjord

17 är inte bara antalet globala mål som FN har pekat ut - det är också namnet på det brädspel som vann Smart Cities Accelerators innovationstävling om hur hållbarhetsmålen kan visualiseras och användas i skolan.

Vill du klarar dig undan katastrofen? Fatta rätt beslut! Att öka medvetenheten och kunskapen om hur dina egna livsval påverkar vår planet – det är kärnan i Amanda Kramer och Juan Sampers spel 17 (Seventeen) som under fredagen utsågs till vinnare i Smart Cities Accelerators innovationstävling i Malmö.

Hur kan man genom en visuell design öka medvetenheten om de globala målen för skolbarn i alla åldrar? Det var utgångspunkten för den innovationstävling som Smart Cities Accelerator anordnat under hösten. Efter en månads intensivt arbete utsågs fem finalister, som fredagen den 16 november presenterade sina förslag för en jury vid finalen på Form Design Center i Malmö.

Bland tuff konkurrens, där samtliga bidrag faktiskt drog åt spelhållet, utsåg juryn 17 till vinnare. Hjärnorna bakom spelet är Amanda Kramer och Juan Samper, lärare respektive jurist från Malmö.

– Jag ville skapa ett spel som lärare över hela världen kan använda för att överbrygga gapet mellan FN:s globala mål och nästa generation, säger Amanda Kramer, som till vardags arbetar som lärare på Bladins International School i Malmö.

Juan och Amandas brädspel 17 (Seventeen) vann innovationstävlingen, och går ut på att hålla sig undan en hållbarhetskatastrof. Foto: Julia Fryklund/ÅF.

Spelet är egentligen som hämtat ur verkligheten, och går ut på att man genom sina livsval påverkar jordens utveckling. Tid finns med som en aspekt i spelet som man hela tiden måste tävla mot när man ska göra sina livsval. Genom livsstilsval och kunskapskort kan man samla poäng och tydligt förstå kopplingen mellan hur ens eget agerande påverkar jordens system och resurser.

Tävlingen har varit öppen en månad, och under den tiden har Amanda och Juan arbetat intensivt med sin idé vid köksbordet under kvällar och helger. Deras egna familjer har fått agera bollplank och försökskaniner – och så förstås Amandas elever, som gett tumme upp till spelet efter att ha testat det i klassrummet.

– Det blev stundtals dramatiskt, när de insåg att de var på väg mot en social katastrof! Det fick dem att börja diskutera och tänka, säger Amanda.

– Men framför allt har de tyckt att det har varit roligt, det är ju en tävling, så det har varit många skratt också.

Elevernas engagemang har bidragit stort till att hålla motivationen uppe, och Amanda kommer att fortsätta att använda sig av spelet med sina elever, men ser gärna att lärare över hela världen kan använda sig av det. Även om en affärsmodell behöver utvecklas är tanken att lärare över hela världen ska kunna ladda ner data och design för spelet och sedan skapa det själva på skolan man arbetar.

Amanda beskriver spelet som uppbyggt främst kring tre grundstenar:

– Ett: att berätta om målen. Två: att få unga att förstå att deras agerande påverkar. Tre: att underlätta kunskapsbyggande så att alla ska kunna fatta bättre beslut framöver.

Även om spelet i första hand riktar sig till barn och ungdomar ser duon inga hinder för att i framtiden också utveckla det till ett spel för vuxna. Och att de själva haft kul när de provspelat det under tiden, är det ingen tvekan om.

– Vi har haft så roligt när vi har gjort det här, inte minst att testa spelet med våra familjer, säger Juan.

Men det roligaste har varit att se barnens engagemang:

– Att eleverna ber om att få spela spelet om och om igen, och att de verkligen lär sig om hållbarhetsfrågorna, det har varit det roligaste, säger Amanda Kramer.

 

Vid prisutdelningen fick vinnarna, förutom beröm från juryn, diplom och blommor från dagens värd, Malmö stads Åsa Hellström. Foto: Julia Fryklund/ÅF.

 

Kontakt

Julia Fryklund  

julia.fryklund@afconsult.com
Copyright © 2020 | Smart Cities Accelerator
Article location: https://smartcitiesaccelerator.eu/undvik-katastrofen-tavlingen-ar-avgjord/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære artikler