FYSISKE OG VIRTUELLE ENERGILAGRE
Grundliga studier har gjorts kring hur användarmönster för el ser ut för Malmös olika stadsområden. Resultatet visar att mest el används från november till mars, under vardagar och med maximalt uttag på förmiddagen mellan 8-11 och kvällen mellan 16-19. Studien visar också att en hög andel av de överträdelser av abonnemanget som uppstår varar i 1-5 timmar, och att de större överträdelserna (i MW) ofta är korta. Dessa mönstren ger goda förutsättningar för att arbeta med att flytta laster.
En viktig fråga framåt är kraftvärmens roll i elsystemet. Här har en studie i projektet visat att om Malmös kraftvärmeverk inte hade varit i drift så hade antalet årliga överträdelser ökat från 59 till 229. En frågeställning som undersökts under projekttiden var om kraftvärmen skulle kunna ersättas med sol- och vindkraft. Resultatet visade att vid de tidpunkter då de flesta överträdelser sker så är både solinstrålning och vindstyrka låg, och det skulle därför krävas orimligt stora installationer för att ens delvis avhjälpa just det här problemet. Samtidigt är en ökad produktion av el från sol och vind positiv ur andra perspektiv.
Möjligheten att kunna flytta laster och skapa flexibilitet i elsystemet kommer därmed att vara extremt viktig. Olika typer av lösningar för ökad flexibilitet har därför stort fokus framåt.