VÆRKTØJER TIL ENERGIRENOVERING
Smart Cities Accelerator-projektet tema 1 har gennem et tværfagligt, tværregionalt og triple helix-samarbejde (universiteter, kommuner og private virksomheder) undersøgt og udviklet løsninger til at forbedre indeklima og accelerere den grønne omstilling. Arbejdet har taget udgangspunkt i en række folkeskoler og institutioner på tværs af Øresund, hvor en bred aktørkreds har samarbejdet omkring at skabe de tekniske løsninger og det framework, der skaber de nødvendige organisatoriske ændringer, der skal bane vejen for den grønne omstilling.
For at få den nødvendige indsigt i problematikkerne har vi benyttet både kvalitative og kvantitative metoder, hvor Big Data fra diverse sensorer og forbrugsmålere sammen med interviews og deltagerobservation har skabt en visualiseringsplatform med det formål at demokratisere indeklimaet og bringe den grønne dagsorden på banen.
Koblingen mellem de faktuelle målte tilstande i bygningerne sammen med brugernes oplevelser har skabt et robust værktøj, hvor der ikke er behov for at snakke om, hvad problematikken er, men i stedet konstatere, at den er der, og derefter kunne agere på baggrund af den viden, som er til stede.
For at gøre data relevant for brugerne i bygningen er der udviklet undervisningsmateriale baseret på den data som indsamles på lokationen. Indsatsen i forhold til læring er samtidig koblet til FN’s bæredygtighedsmål, som har bidraget til at udbrede løsningerne. De tekniske løsninger har helt konkret vist, at der er et uudnyttet potentiale i skolerne i forhold til optimering af varme- og ventilationssystemer, der på baggrund af det udbyggede datagrundlag kan realiseres gennem en målrettet indsats.